Spännande former och färger i Hindås

Nu är det dags för Hindås att se Ylva Junfelts skulpturer och målningar. Utställningen på Gyllene Hinden öppnar på Valborgsmässoafton.

Ylva Junfelt är uttrycksfull i sitt skapande – både med färg, form och känslor. Färgernas temperatur och lyskraft skapar spännande bilder mellan hus, spårvagnar, människor och ljus. Med åren har det blivit många målningar men också skulpturer. Och de små och personliga skulpturerna har fått ta mer och mer plats i Ylvas skapande, även om måleriet alltid är närvarande.

–     Mina skulpturer och målningar symboliserar ofta olika känslor eller företeelser. Det kan exempelvis handla om att bryta upp, stanna upp i vardagshetsen eller våga ta steget – gärna med inslag av lite humor och igenkänning, berättar Ylva.

Skulpturerna ser ut att vara tunga bronsfigurer men är gjorda i papier-maché och papperslera. De är inte så stora och många som köpt Ylvas skulpturer uppskattar att de dessutom kan få plats i ett redan konstfyllt hem. Ylva älskar att arbeta med den lufttorkande pappersleran eftersom den gör det möjligt att vara fri i skapandet utan långa processtider och avancerad utrustning. Skulpturerna är helt unika och skapas bara i ett exemplar. Det kommer visas både vägghängda och stående skulpturer. Ylva inspireras från allt omkring henne. Det kan vara aktuella händelser i världen, reklam, textrader i musik eller en sinnesstämning.

–     Att skapa gör mig lycklig! Vissa sjunger i duschen, jag gör det när jag målar och skulpterar. Då kan jag släppa alla andra tankar och bara flyta med. Mitt skapande är mitt sätt att kommentera tankar, rädslor och förhoppningar om vår tid, säger Ylva.

Ylva Junfelt är numera göteborgare men kommer ursprungligen från Västervik. Det finns många anledningar varför det blev Göteborg men jobb och kärlek är några viktiga ingredienser. Ylva började måla ”på riktigt” för drygt 10 år sedan. I början var det akrylmålningar. Både stora och små – ofta stadsmotiv från Göteborg. Skulpturerna började växa fram några år senare och har nu tagit mer och mer utrymme på Ylvas utställningar.

Nu är det dags för konstintresserade i Hindås att möta Ylvas skapande.

–     Det ska bli spännande att möta en helt ny och för mig okänd publik. Vernissage är det på Valborgsmässoafton. Ylva och Gyllene Hinden hälsar alla mycket välkomna!

CV som pdf: kort cv Ylva Junfelt 2022