Trådperspektiv
Utställning Gyllene Hinden, Hindås 23/3-17/4 2024
ARAFOS vävhantverk–
Textilier av Elin Westlund, Berit Jangsten, Karin Falk Dreier, Karin Hedberg
ARAFOS vävhantverk bildades 1997 efter studier på Handvävningsutbildningen vid Högskolan i Borås. Medlemmarna är idag spridda över landet men fyra av sex möts här i utställningen.
Elin Westlund
Bor i Alfta, Hälsingland. Väver i sitt företag vävt av eLIN, handvävda textilier för privata och offentliga rum. På utställningen visar Elin kuddar och gardiner, med samma mönster som utgångspunkt. Av provvävar och andra test som har tagits tillvara, har det blivit dom små textilierna som är monterade i en ram.
Berit Jangsten
Bor i Skene, Västergötland. Tycker det är roligast att väva mattor i olika former, färger och material. Vunnit första pris för ryamatta (Väv i väst, Riksvävarna) och första pris i trasmattetävlingen “Så väver vi” Värmland (Sahlströmsgården). I utställningen visar Berit rölakansmattor och halsdukar.
Karin Falk Dreier
Bor i Huskvarna, Småland. Privatpraktiserande textilkonservator som arbetar med att renovera textilier, både brukstextil och konsttextil. Håller kurser i ämnet textilvård-att ta hand om de textilier och kläder som redan finns. I utställningen finns textilier som är sydda av restbitar/småbitar/provbitar som har blivit över. Karin menar att det textila materialet behöver få tillbaka sitt värde, det värde det hade när textilen var en lyxvara, för att vi ska komma bort från slit- och släng och ta hand om det textila material som redan finns.
Karin Hedberg
Bor i Fritsla, Västergötland. Arbetar med att formge och handväva unik kyrkotextil i Ateljé Westragothia i Kinna. Hennes kyrkliga textilier finns i cirka 70 kyrkor runt om i Sverige. Inspireras ofta av det trasiga och fallfärdiga och förvandlar det till något nytt i egna textila konstverk. Leder vävkurser. Innehar Mästarbrev i konstvävaryrket. I utställningen visar Karin tredimensionell textilkonst som hon skapat av överblivet material från beställningsverk.