Heidi Ahlberg – Glaskonstnär

Mitt konstnärskap – Presentation 2023

Jag heter Heidi Ahlberg, är 45 år, född och uppvuxen i Härryda utanför Göteborg. Jag bor tillsammans med min man Peter och våra två barn Isak och Johanna, samt ett gäng med djur. Det är också här jag har min glasverkstad och ateljé. Jag har sedan barnsben alltid älskat att måla och använda min kreativitet genom pyssel med nya material och med olika inriktningar. Ibland är det barnen som inspirerat, ibland naturen och ibland ett färdig-kit i en av alla våra olika kreativitetsaffärer. Inspiration finns ju där man minst anar det. Jag har provat på och fördjupat mig inom olika områden genom åren, däribland i ett flertal kurser i silversmide, silverslöjd, olja/akryl och akvarell. Jag har även arbetat med handledning och utbildning i keramikmålning, akrylmålning och glasfusing i en kreativ studio i Göteborg. (Pick´n´Paint) På grund av min kroniska sjukdom har jag successivt fått gå ner i arbetstid och nu ligger hela fokuset på mitt skapande i framför allt glaset.

Glas har alltid fascinerat mig. Redan som liten älskade jag att titta på glasföremål och började i tonåren samla på glasfigurer. I alla dess färger och former, och det var framför allt hur ljuset speglade sig i varje föremål som trollband och fascinerade mig och gör det än idag. Då som nu kunde jag stå och titta länge på hur ljuset förändrade föremålet.

I mitt konstnärskap använder jag mig av en färgsprakande palett med inspiration ifrån naturen. Jag har en stor variation av uttrycksformer, allt ifrån smycken, tavlor, corpus och trädgårdskonst.

Det var år 2015 som jag för första gången kom i kontakt med fusingteknikens otroligt fascinerande värld. Sedan dess har jag varit fast i detta material. Det är processen att bearbeta hårda vassa glasbitar som sedan pusslas och sammanfogas och till sist bränns till mjuka vackra föremål, som jag älskar. Glas är ibland ett oförutsägbart material som är spännande, inspirerande, givande och utmanande att skapa i, där varje konstverk är både unikt och personligt. Inget objekt blir det andra likt. Jag har ambitioner att utvecklas inom glaskonsten och jag har min styrka i skapandeprocessen oavsett vilket hantverk jag gör och det är strävan att nå målet som ger migmest glädje. Att få skapa en illusion och ett liv för publiken och frammana tankar, förundran, glädje och känslor som berör. Skapandeprocessen blir för mig en känslofylld resa mot ett spännande slutmål.

Jag arbetar främst med system96 glas men går över mer och mer till bulls-eye glas.

heidi.ahlberg@yahoo.com